TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI specjalność cukiernik z elementami nowoczesnego dekorowania
KIERUNEK POD PATRONATEM:
NOWOŚĆ: W ramach projektu "Staże uczniowskie drogą do przyszłości" zapewniamy płatne praktyki u pracodawców.
Tytuł technika technologii żywności zdobywasz po zdaniu dwóch kwalifikacji:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Główne zadania technika technologii żywności:
- zajmuje się wytwarzaniem produktów spożywczych, organizuje procesy produkcyjne
z wykorzystaniem technologii stosowanej w przetwórstwie spożywczym, ocenia jakość surowców,
dba o ciągłość i jakość produkcji. Organizuje i nadzoruje sprawność urządzeń produkcyjnych,
sporządza harmonogramy produkcji, dba o zaopatrzenie niezbędne do produkcji. Prowadzi
dokumentację rozliczeniowo-technologiczną, opracowuje i wdraża nowe technologie. Uczestniczy w
badaniach nowych technologii oraz organizuje i nadzoruje prace podległych pracowników.
Absolwent kierunku technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji
SPC.01. produkcja wyrobów cukierniczych może zdobyć zatrudnienie w:
zakładach produkcji cukierniczej;
- laboratoriach badających żywność;
- cukierniach, kawiarniach i piekarniach;
- zakładach przemysłu spożywczego;
- restauracjach;
- hotelach;
- hurtowniach zaopatrujących zakłady produkujące żywność;
- na następujących stanowiskach:
- kierownik produkcji;
- technolog żywności;
- laborant;
- cukiernik;
- przedstawiciel handlowy.
- doradca ds. żywnościowych;
- pracownik produkcji;
Nauka na kierunku technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji SPC.01. produkcja
wyrobów cukierniczych pozwoli uczniowi rozwijać swoje zainteresowania cukiernictwem oraz zdobyć
wykształcenie średnie i tytuł technika technologii żywności.
Absolwent kierunku technik technologii żywności może kontynuować naukę na studiach wyższych
wybierając kierunek m.in:
- technologia żywności;
- dietetyka;
- inżynieria produkcji;
- zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności dietetyka;
- gastronomia i hotelarstwo;